Flash Web

..Idioma en Castellano

Productes d'Andalusia. Els Formatges

..

 

El formatge de ovella. Font important de proteïnes i minerals
La llet d'ovella té aproximadament el doble de concentració de proteïnes, matèria greix i un valor energètic superior a la de vaca. A més a més conté vitamines i és rica en macro minerals i oligoelements, necessaris perquè els enzims puguin realitzar correctament les seves funcions.


Aquests minerals són imprescindibles per a la majoria de les reaccions bioquímiques de l'organisme: intervenen en la síntesi de les hormones, en la digestió dels aliments, en la reproducció cel·lular i en el sistema de defensa del cos, però en nombroses ocasions no són incorporats degudament a la dieta.


El formatge i la llet d'ovella són una excel·lent manera d'incorporar minerals en la nostra alimentació. Si es compara amb les racions diàries recomanades, la llet d'ovella proporciona més proteïnes i fòsfor en una porció, a més d'un important aportació de calci i zinc. En el formatge d'ovella, en tant, les concentracions són més elevades que en la llet, per la qual cosa es converteixen en una font encara més important de proteïnes i minerals.

 

   La llet d'ovella aporta oligoelements com a ferro (la seva carència en la dieta produeix anèmia; en els nens pot determinar trastorns en el desenvolupament), zinc (la deficiència produeix problemes en el creixement, alteracions esquelètiques, lesions cutànies, pèrdua de gana i afecta la capacitat reproductiva), coure i manganès ( la seva deficiència provoca alteracions a la pell, cicle menstrual, el metabolisme ossi i el colesterol).


També té importants quantitats de calci (fonamental per als ossos i la coagulació sanguínia), magnesi (intervé en la transmissió i l'activitat neuromuscular; la seva deficiència està associada amb la malaltia celíaca, en malaltia intestinal inflamatòria o en neuropaties), fòsfor (forma l'estructura òssia i dentària, junt amb el calci, la seva deficiència està associada amb la desnutrició , l'alcoholisme crònic, el càncer, síndromes de mala absorció intestinal, osteomalàcia o raquitisme), i sodi.

 

El formatge de cabra
És una de les milers de varietats de formatge que existeixen en el món. A causa de les característiques pròpies de la llet de cabra, el formatge elaborat amb ella, posseeix propietats úniques.


La llet de cabra conté més greix i proteïnes que la llet de vaca (69 quilocalories cada 100 grams), a més de vitamines i minerals.


Quant a vitamines i minerals, la llet de cabra destaca en calci i vitamina D, substàncies essencials per a la formació d'ossos que ajuda a prevenir malalties com l'osteoporosi. També conté un aportació destacat de vitamina B2 o riboflavina i de vitamina A.


Científics espanyols descobreixen que els bacteris del formatge de cabra són beneficioses per a la salut
L'estudi revela que posseeixen més de 100 bacteris que, per les seves propietats, impedeixen el desenvolupament de microorganismes patògens en les persones.
Un equip de científics de la Universitat de Granada (UGR) ha descobert que els bacteris del formatge de cabra artesanal són beneficioses per a la salut i tenen "importants" propietats tecnològiques i funcionals, ja que procedeixen de l'àcid làctic.


Dut a terme en el departament de Microbiologia de la UGR, l'estudi està basat en l'anàlisi genético i biològic realitzat amb mostres de les distintes varietats de formatges de cabra andalusos i ha revelat que aquests posseeixen entre 107 i 109 bacteris per gram de formatge, de les que entre el 65 i el 99% procedeixen de l'àcid làctic.


Aquest tipus de bacteris "podrien ser especialment beneficioses per a la salut humana, ja que fermenten la lactosa, acidifiquen el PH i impedeixen, per tant, el desenvolupament de microorganismes patògens", ha explicat el responsable de l'estudi, Antonio Martín Platero