Flash Web

..Idioma en Castellano

Productes d'Andalusia. El Oli d'Oliva

..

 

L'oli d'oliva verge és el suc de l'oliva, pel que conserva tot el sabor i propietats nutritives del fruit de l'olivera. L'oli d'oliva és el més ric en àcid oleic. És per tant un greix monoinsaturada, amb efecte molt beneficiós sobre el colesterol, baixant les taxes de LDL, colesterol dolent, i incrementant les de HDL, el bo (adequat doncs en tots els problemes cardiovasculars). I si és oli d'oliva verge extra (obtingut de la primera pressió en fred), és molt ric en vitamina I, que protegeix al greix de la perillosa acció dels radicals lliures, oposant resistència a l'oxidació que aquests produïxen sobre el cos humà. També té efectes anticancerígenos, i afavoreix la digestió perquè estimula la vesícula biliar. Exerceix un efecte protector i tònic de la epidermis (la pell). Estimula el creixement i afavoreix l'absorció del calci i la mineralización. Pel seu contingut en vitamina I i l'efecte antioxidant d'aquesta sobre la membrana cel·lular, l'oli d'oliva està especialment recomanat per a la infància i la tercera edat (ajuda a prevenir la arteriosclerosis i els seus riscos). És el més apropiat per a les nostres necessitats. El professor Tallarico cita: "Únicament l'oli d'oliva té el privilegi de posseir una composició química quant a la qualitat dels seus greixos, que li assembla, com gota d'aigua, als greixos de la llet humana i a la trioleína continguda en els teixits humans". L'oli d'oliva és un aliment sorprenent i pura medicina natural, diu R. Dextreit, indicat per a totes les malalties de fetge, insuficiència hepàtica, litiasis biliar, hiperclorhidria, restrenyiment, etc. A l'invers de les altres greixos sòlids, no cansa ni el fetge ni el pàncrees durant la digestió i l'assimilació.

 

El consum d'oli d'oliva extra verge ajuda a combatre les malalties degeneratives, com el càncer o l'osteoporosi

Investigadors de la Universitat de Granada han analitzat per primera vegada les propietats antioxidants d'aquest producte, ric en polifenoles.


- El “Grup de Control analític, ambiental, bioquímic i alimentari” ja havia realitzat la caracterització polifenólica d'altres aliments, com la mel i la cervesa.


Des que en els anys 60 un especialista en nutrició nord-americana, Ancer Keys, referís per primera vegada els beneficis per a la salut de la dieta mediterrània, són molts els estudis que s'han realitzat entorn de les excel·lències de l'oli d'oliva. Alguns treballs realitzats a Itàlia, Espanya i Grècia (principals productors d'oli) han identificat una menor presència de malalties de cor que als països del nord d'Europa.

En aquesta mateixa línia, el “Grup d'Investigació del Departament de Química Analítica de la Universitat de Granada de Control analític, ambiental, bioquímic i alimentari”, que dirigeixen el catedràtic Alberto Fernández Gutiérrez i el professor Antonio Segura Carretero, ha estudiat de forma exhaustiva i utilitzant les tècniques analítiques més avançades les propietats antioxidants de l'oli d'oliva, caracteritzant la seva composició polifenólica i la seva potencialitat com a agent per combatre les malalties degeneratives.

El seu treball es completarà pròximament gràcies a una col·laboració amb l'Institut de Nutrició i Tecnologia dels Aliments de la UGR i el grup de Nutrició de l'Hospital Mare de Déu de les Nieves, per determinar que la ingesta d'oli ric en polifenoles (això és, antioxidants naturals) millora la qualitat de vida de malalts que pateixen d'estrès oxidatiu, i resulta igualment beneficiós contra l'envelliment de les cèl·lules i l'osteoporosi.

La seva investigació ha despertat l'interès del Consell Regulador de la Denominació d'Origen de la Serra de Segura. Els investigadors granadinos han estudiat mostres procedents de 15 almàsseres, determinant que aquest oli és molt ric en polifenoles. “Això suposa que ajuden a combatre qualsevol malaltia que suposi una oxidació des del punt de vista degeneratiu, donat el seu caràcter preventiu”, expliquen els professors Alberto Fernández i Antonio Segura.

El “Grup de Control analític, ambiental, bioquímic i alimentari” de la Universitat de Granada ha desenvolupat altres interessants investigacions, com un sistema per garantir la qualitat de la mel d'abella i determinar el seu origen geogràfic o la caracterització polifenólica d'aliments com la pròpia mel, la cervesa o el propóleo.

Referència:
Prof. Alberto Fernández Gutiérrez i Antonio Segura Carretero.
Departament de Química Analítica de la Universitat de Granada.